HOGYAN TESZTELTÜNK

A VÉRNYOMÁSMÉRŐ ESZKÖZÖK TESZTELÉSE

Annak érdekében, hogy kijelölhessük az öt legjobb vérnyomásmérőt, a kiválasztott vérnyomásmérő eszközöket univerzális tesztünknek vetettünk alá, majd rangsoroltuk őket.

A teszt során a készülékeket az alábbiak szerint pontoztuk:

  • A vérnyomásmérő pontossága
  • A vérnyomásmérő használhatósága
  • A vérnyomásmérő memóriája
  • A vérnyomásmérő mobilitása
  • A vérnyomásmérő mandzsettája
  • A vérnyomásmérő ára
  • A vérnyomásmérő szállítási költségei
Info
Info

1. A vérnyomásmérő pontossága

A vérnyomásmérők pontosságának tesztje:

  1. .lépés: az orvos elvégzi az első mérést a készülékkel. A mérés során kapott érték a referenciaérték, mely a többi mérési érték összehasonlítási alapját adja.
  2. lépés: a tesztelő elvégzi a 2., a 3., valamint a 4. mérést a vérnyomásmérővel.
  3. lépés: a 2.-4. mérési eredmény és a referenciaérték összevetése, majd az eredmény alapján a készülék pontosságának kiértékelése.

Ezen lépések minden vérnyomásmérőnél megismétlésre kerültek.

A vérnyomásmérő használhatósága

A vérnyomásmérők használhatóságának tesztje a készülékek műszaki működésére tért ki. Legfőképp arra, hogy a működtetéshez egy, vagy több gomb használatára van-e szükség. A teszt során a kijelző minősége, mérete, áttekinthetősége, érthetősége, illetve az általa megjelenített információk összetétele is vizsgálatra került. Ezen szempont vizsgálatakor megtörtént az alkalmazás-alapú működés analízise is, illetve annak felderítése, hogy a készülék rendelkezik-e ilyen funkcióval.

A vérnyomásmérő memóriája

A vérnyomásmérők vizsgálatakor lényeges szempont a memóriafunkció is. Gyakori, hogy ezen készülékeknél nincs lehetőség a korábbi mérési értékek memorizálására, így ezeknél az eszközöknél nem lehet a vérnyomáseredményeket nyomon követni. Tehát a memóriafunkció a teszt során alapfelszereltségnek minősült.

A vérnyomásmérő mobilitása

A vérnyomásmérők tesztelésekor fontos tényező a kiválasztott készülék mérete is, hiszen korántsem mindegy, hogy az eszköz kicsi, vagy nagy, illetve, hogy könnyen hordozható-e.

A vérnyomásmérő mandzsettája

A mandzsetta nagymértékben befolyásolja a vérnyomásmérést, így a teszt során vizsgálatra került azok hossza, állíthatósága, univerzalitása, eltérő karméretekhez való illeszkedése is.

A vérnyomásmérő ára

A kiválasztott vérnyomásmérők megfizethető árkategóriájúak. A teszt során azonban az eszközök árai mellett vizsgálatra került azok összképe, jellemzői és sajátosságai is.

A vérnyomásmérő szállítási költségei

Az utolsó tesztelési szempontot a szállítási, valamint az egyéb, extra költségek adják. Mivel némely vérnyomásmérő márka magas szállítási költséget számít fel, a teljes, szállítási költségekkel növelt áruk is magas. Emiatt a vérnyomásmérők tesztje során azon eszközök kerültek prioritásra, amiket ingyenesen, vagy alacsony szállítási költséggel érhet el a felhasználó.